top of page

NMB Bank BT altyapısını, ITSM süreçlerinin modernizasyonunu tamamlayarak güçlendirdi.


 

NMB Bank, Tanzania, ITSM süreçlerinin modernizasyonunu tamamlayarak dijital iş yönetimi çalışmaları kapsamında sürdürülebilir hizmet ve sürekli kalite anlayışını hayata geçiren projeyi BASISTEK Bilgi Teknolojileri A.Ş. danışmanlığında hayata geçirdi.


Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nde 3 ana iş bölümü olan Perakende, Toptan ve Hazine aracılığıyla ticari bankacılık hizmetleri veren NMB Bank tam hizmet anlayışıyla perakende müşterilere, çiftçilere, KOBİ’lere, şirketlere, kurumlara ve devlete bir dizi finansal hizmet ve ürün sunmaktadır.


Ülke çapında 226 şubesi, 9000’den fazla temsilcisi ve 700’den fazla ATM’si bulunan, Tanzanya’nın tüm bölgelerinde temsil edilme özelliğindeki NMB Bank, aynı zamanda 4 milyondan fazla müşteri ve 3400’den fazla çalışanı ile ülkenin en büyük finans kuruluşlarından biri konumundadır.


Dijital iş yönetimi prosedürlerinin en efektif yönetimi çalışmaları kapsamında sürdürülebilir hizmet ve sürekli kalite anlayışını hayata geçirmeyi hedefleyen NBM Bank, bilgi teknolojileri altyapısına daha hızlı ve verimli ulaşabileceği, anlık sorunlara en hızlı şekilde müdahale edebileceği, ITSM süreçlerini en modern ve efektif şekilde yönetebildiği bu doğrultuda altyapı izleme aktivitelerinin ve çözümlemenin daha sağlıklı yapılabilmesi, uçtan uca izlemenin daha etkin ve otomatize bir şekilde sürdürülebilmesini, izlemeye alınan sunucuların yaygınlaşarak bir çok çözümün otomasyon sayesinde gerçekleşmesini sağlayacak projeyi hayata geçirdi.


Merkezi organizasyon yapısı yaklaşımıyla farklı iş süreçlerinde kullanılmak üzere BT dışındaki kurumsal servislerin de daha kolay yönetilebilmesi ile organizasyon içerisindeki etki alanlarının genişlemesini sağlayan projede, bütün ITSM süreçleri konsolide bir şekilde yönetilmesi sağlandı. Kurumsal uygulama olarak konumlandırılan ürünleri de kapsayan proje, konfigürasyon bilgisinin tutulacağı yapılandırma yönetimi veritabanının oluşturulması; otomasyon süreçleri, hibrit BT ortamındaki sorunların, değişikliklerin, olayların ve varlıkların, envanter ve altyapı bağımlılıklarını gerçek zamanlı görünümle güvenli bir şekilde yönetimini sağladı.


Analizle çıkan yol haritası

Süreç başlarken daha hızlı ve verimli bir altyapı oluşturabilmek adına projenin danışmanlığı ve operasyonu noktasında iş birliği yapan NMB Bank ve BASISTEK ekipleri, izleme aktiviteleri ile analiz için verileri masaya yatırıp proje görev listelerini oluşturdu. İzleme odaklı bakış açısı ortaya çıkartmak amacıyla belirli soru kalıpları ve örnek şablonların oluşturulmasının etkin izleme yapılabilmesi için oldukça önem taşıdığı projede bazı kilit ürünler sisteme entegre edildi.


Uçtan uca etki eden değerler yaratıldı

Projenin tamamlanmasıyla birlikte BT operasyon, insan kaynakları ve idari işlerin bütün süreçleri merkezileştirilerek tek bir servis kataloğu üzerinden son kullanıcıların talep ve sorunlarının etkin bir şekilde yönetilmesi sağlandı. Projeyle birlikte NMB iş süreçlerinde uçtan uca izlenebilirlik sağlanarak, operasyonel verimlilik ve hizmet kalitesinin artırıldı; bu sayede, ITSM süreçlerinde tek bir veri kaynağı ve ortak platform üzerinden süreçler arası ilişkileri tanımlayarak, konsolidasyon sağladı. Sadece ilgili departman ve ekiplerin kendi kayıtlarını görebilmesiyle bilgi güvenliği artırıldı. Kurumda açılan her yeni kayıtla birlikte kurumsal hafıza oluşturulmaya başlandı ve etkin raporlamayla operasyonel farkındalık artırıldı. Süreçler üzerinde karar destekleri oluşturularak ilgili onayların gerek uygulama üzerinden gerek mobil cihazlar üzerinden verilebilmesi sağlanarak verimlilik hedeflerini gerçekleştirdi.



bottom of page