SOCAR Türkiye, merkezi organizasyon yapısına geçtikten sonra tüm grup için ortak süreçler, ortak platform ve ortak metriklerin kullanılması amacıyla BASISTEK’in ana yüklenici iş ortağı ve proje mimarı olarak rol aldığı, Micro Focus SMAX ürünlerinin kullanıldığı bir Kurumsal Servis Yönetim Sistemi Projesi’ni hayata geçirdi.
Dünyanın en köklü petrol ve doğal gaz şirketlerinden SOCAR’ın (State Oil Company of the Azerbaijan Republic) iştiraki olan SOCAR Türkiye, tamamlandığında 19,5 milyar dolara ulaşacak dev projelerini peş peşe hayata geçirmeye devam ediyor. SOCAR Türkiye’nin çatısı altında, her biri kendi alanında öncü Petkim, TANAP, STAR Rafineri, SOCAR Terminal, Petkim RES, Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, SOCAR Enerji Ticaret, Millenicom, SOCAR Ticaret ve SOCAR Depolama gibi şirketler bulunuyor. Ayrıca, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birlikte yatırım bedeli 40 milyar doları bulan ve Bakü’den İtalya’ya uzanan 3.500 kilometrelik Güney Gaz Koridoru’nun en önemli parçası olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Battı (TANAP) Projesi’nin en büyük ortağı da olan SOCAR Türkiye, tüm bu dev projeleri yönetirken teknolojiyi de oldukça etkin şekilde kullanıyor. Yakın zamanda teknoloji yatırımları olarak Basistek ile SOCAR SMAX projesini hayata geçiren şirket, bu projeyle birlikte kurumda uçtan uca izlenebilirlik sağlayarak, operasyonel verimlilik ve hizmet kalitesinin artırdı. SOCAR Türkiye yapılan teknoloji yatırımları ile ilgili olarak, açılan her yeni kayıtla birlikte kurumsal hafıza oluşturulmaya başlandığını belirterek, BT dışında kurumsal servislerin daha kolay yönetilebilmesi ile organizasyon içerisindeki etki alanlarını oldukça genişlettiklerine vurgu yaptı.
Merkezi organizasyon yapısıyla gelen ihtiyaç
SOCAR Türkiye; rafineri, petrokimya, enerji, lojistik, dağıtım ve depolamada entegrasyon sürecini geçtiğimiz dönemde tamamladı. Böylelikle Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi olma yolunda önemli bir adım atarken ihtiyaçları karşılamaya yönelik farklı bir teknik altyapıya da ihtiyaç oluştu. Geçmiş yıllarda merkezi bir organizasyon yapısı olmadığı için SOCAR Türkiye bünyesindeki her bir kurum, kendine ait bir servis yönetim sistemi kullanıyor ve bu sistemler üzerinde farklı süreçler işletiliyordu. Bu süreçler de farklı metriklerle değerlendiriliyordu. Merkezi organizasyon yapısına geçildikten sonra tüm grup için ortak süreçler, ortak platform ve ortak metriklerin kullanılması ihtiyacı oluşunca SOCAR Türkiye, Basistek ile bir Kurumsal Servis Yönetim Sistemi projesi başlattı. Proje süresince ana yüklenici iş ortağı Basistek’in alanında yetkin danışmanlardan oluşan ekibi, SOCAR Türkiye bünyesindeki Bilgi Teknolojileri, Kurumsal Uygulamalar, İnsan Kaynakları ve İdari İşler birimleri ile koordineli bir şekilde ve iş birliği içinde çalışarak, projenin başarılı bir şekilde yönetilmesini ve sonuçlandırılmasını sağladı.
Güvenli yönetim sağlandı
2019 yılı Kasım ayında başlayıp 8 ayda tamamlanan proje kapsamında bütün ITSM süreçleri konsolide edilerek Micro Focus SMAX üzerinden yönetilmesi sağlandı. Ayrıca, SOCAR Türkiye bünyesinde Micro Focus SMAX kurumsal uygulama olarak konumlandırıldı. Projede; konfigürasyon bilgisinin tutulacağı Micro Focus uCMDB (Evrensel Yapılandırma Yönetimi Veritabanı) ve otomasyon süreçleri için Micro Focus Operations Orchestration ürünleri kullanıldı. Micro Focus uCMDB çözümüyle birlikte hibrit BT ortamındaki sorunların, değişikliklerin, olayların ve varlıkların, envanter ve altyapı bağımlılıklarını gerçek zamanlı görünümle güvenli bir şekilde yönetimi sağlandı. Otomasyon ürünü Micro Focus Operations Orchestration ile proje kapsamındaki tüm otomasyon ve entegrasyonlar çok hızlı şekilde hayata geçirildi.
Verimlilik ve hizmet kalitesi artırıldı
Projenin tamamlanmasıyla birlikte BT operasyon, insan kaynakları ve idari işlerin bütün süreçleri merkezileştirilerek tek bir servis kataloğu üzerinden son kullanıcıların talep ve sorunlarının etkin bir şekilde yönetilmesi sağlandı. Projeyle birlikte SOCAR’da uçtan uca izlenebilirlik sağlanarak, operasyonel verimlilik ve hizmet kalitesinin artırıldı. SOCAR Türkiye bu sayede, ITSM süreçlerinde tek bir veri kaynağı ve ortak platform üzerinden süreçler arası ilişkileri tanımlayarak, konsolidasyon sağladı. Sadece ilgili departman ve ekiplerin kendi kayıtlarını görebilmesiyle bilgi güvenliği artırıldı. Kurumda açılan her yeni kayıtla birlikte kurumsal hafıza oluşturulmaya başlandı ve etkin raporlamayla operasyonel farkındalık artırıldı. Süreçler üzerinde karar destekleri oluşturularak ilgili onayların gerek uygulama üzerinden gerek mobil cihazlar üzerinden verilebilmesi sağlanarak verimlilik hedeflerini gerçekleştirdi.
Değerlendirmeler daha sağlıklı hale geldi
Gerçekleştirilen proje ile SOCAR Türkiye farklı açılardan fayda elde ettiklerini belirtti. Öncelikle bu proje SOCAR Türkiye’de yürütülen entegrasyon çalışmalarının BT ayağındaki ilk projelerinden birisi oldu. Farklı organizasyonlardan gelen ve farklı iş yapış şekillerine sahip ekiplerin aynı işi aynı süreçlerle yapmalarını ve bu işlerin aynı metriklerle değerlendirilmesi sağlandı. Bunun dışında, öncesinde kayıt açarak iş yapmayan BT dışı ekiplerin süreçleri de mümkün olduğunca Kurumsal Servis Yönetim Sistemi platformuna taşındı. Böylelikle işlerin kayıt altına alınması ve ölçümlenmesi; iş gücü, donanım kapasitesi ve aksayan noktaların tespiti açısından fayda sağladı.
Öte yandan hizmet sağlayıcı ekiplerin son kullanıcılar tarafından ulaşılabilirliğini artırması da elde edilen en önemli sonuçlardan bir tanesi. Daha önceden e-posta, telefon ya da anlık mesajlaşma yoluyla yürütülen süreçler ortak bir portalden kullanıcıların hizmetine sunuldu. Kullanıcılar BT, Operasyon Teknolojileri, İK, Destek Hizmetleri, Güvenlik, Bilgi ve Belge Yönetimi, Kalite vb gibi ekiplerden taleplerini aynı ara yüz üzerinden iletebilmekte. Süreçler ve metriklerin ortaklaştırılmasıyla değerlendirmeler daha sağlıklı yapılmaya başlandı. Bunlara ek olarak SMAX üzerinde geliştirilen ek uygulamalar ile de daha öncesinde fiziksel ortamlarda takip edilen bazı süreçlerin dijitalleştirilmesi sağlanmış oldu. İhtiyacın doğru belirlenmesi ve ürünün doğru seçilmesinin yanında, projenin beklenen şekilde canlıya geçirilme sürecinin de başarıya katkı sunduğunu belirten SOCAR Türkiye, konuya hakim ve alanında uzman bir ekiple çalışmanın, proje hedeflerine sorunsuz bir şekilde ulaşmalarını sağladıklarını vurguladı. Konuyla ilgili konuşan, Micro Focus International İş Stratejileri ve Pazara Gidiş Dönüşüm Direktörü Deniz Kırca; Micro Focus ve SOCAR Türkiye’nin güçlü işbirliği ile koordinasyonu yüksek ve başarılı bir çalışma yürütüldüğünü kaydederken, inovasyona büyük önem veren SOCAR Türkiye'nin bu anlayışı sebebiyle küresel çapta yoğun bir rekabetin yaşandığı Enerji sektöründeki yeri ve gücünü önemli derecede artıracağını vurguladı.
Başarılı projenin detayları ve yapılan tüm çalışmanın baştan sona anlatıldığı BThaber içeriğine linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
*Fotoğraftakiler (Soldan Sağa): Uğur ÇETİN SOCAR BT Mimarisi Grup Müdürü, Erdinç Öztürk Basistek ITSM Takım Yöneticisi, Mehmet Ali Ceylan Basistek Genel Müdürü, Deniz KIRCA Micro Focus International İş Stratejileri ve Pazara Gidiş Dönüşüm Direktörü, Nurullah BATTAL SOCAR Bilgi Teknolojileri Grup Direktörü, Alper Özdemir Basistek Yönetici Ortağı, Onur Murat Vursavaş Micro Focus Satış Yöneticisi, Zafer AKIN Micro Focus Türkiye & Yunanistan Ülke Müdürü.
Comments